donderdag, december 18, 2008

swaffelen en accres

Lieve lezers,

Gisteren was het de Dag van de Nederlandse taal.
´sMorgen was er al veel ophef over het opnemen in de nieuwe Dikke van Dale van het nieuwe werkwoord swaffelen.´sÁvonds was er veel geklaag over de -let op-negentiende- editie van het Groot Dictee der Nederlandse taal. Focking hell! Wat was het deze keer moeilijk. Ik heb het nog nooit zo slecht gemaakt en ik doe IEDER jaar mee.
Misschien kwam het door de totale devotie waarmee de Belgische schrijfster Kristien Hemmerechts het dictee geschreven had. Maar er stonden zoveel woorden in waarvan ik nog nooit gehoord had. -De volledige tekst van het dictee heb ik voor jullie gedownload en hoop het ook zo dadelijk te kunnen plaatsen -anders moeten jullie zelf op internet kijken of de Volkskrant kopen. Wat ik zeker zo dadelijk ga doen, want dit is nu al geschiedenis van belang. Ben vooral benieuwd naar de recensies. Tips voor scrabbelaars -ik ben een enthousiaste scrabbelaar- . Je moet wel de editie van de Dikke van Dale 2005 in huis hebben. Ook het groene boekje kan, de woorden staan daar wel in, maar zijn echter niet voorzien van een omschrijving van de betekenis van het woord. Het Groene Boekje is dan ook een spellingsgids, meer leer je er niet van.

We kunnen vormen van het werkwoord swaffelen voortaan leggen op het scrabbelbord -telt lekker veel punten met de w en twee ff-en op een drie of twee maal letterwaarde of twee of drie keer woordwaarde -de w en de f zijn ieder vier punten waard! Swaffelen is het uit de herengulp laten bungelen van het geslachtsdeel om doelbewust ergens tegen aan te stoten -lees vrouw, man, meisje, jongen, kind. Ik neem aan dat het niet de bedoeling is dat de man met deze nieuwste seksuele afwijking zijn pik laat bengelen om tegen een deurpost dan wel barkruk te duwen.
Ooit van swaffelen gehoord. Ik nog nooit in ieder geval. Kent u iemand die ooit geswafffeld heeft. Een nonsenswoord vatte Jan Mulder samen, als sidekick in De Wereld draait door. Betekenisloos en zinloos taalgebruik volgens Mulder, maar het komt wel in de Van Dale.

Nee dan bard of accres of sediusant of ecclesiastisch. Klinkt chique en geweldig, maar ik had er nog nooit van gehoord. Wie gebruikt dit soort taal eigenlijk in het dagelijks leven. De meeste woorden stonden niet eens in het groene boekje. Deau de carme - ja zonder komma tussen de d en de e- en sedusiant bijvoorbeeld. Dus weet ik nog niet wat het betekent. Want ik heb wel veel woordenboeken in huis maar net niet de editie van de Van Dale 2005.
bard is een zanger uit de oude tijden. Goh interessant. Geef mij maar een nieuwe zanger. Traktaat betekent verdrag of handeling -ja dat wist ik toevallig vanwege mijn studie politicologie. Accres is aanwas en eschatologisch is de uitersten betreffen. Jaja het zal wel.
Ik gebruik deze woorden niet.
Verder was er veel geklaag over de schrijfwijze van woorden. Moet het aan elkaar met hoofdletters, met de beruchte tussen N en andere spellingsveranderingen. En wie zat er in de jury als opperhoofd. Minister Plasterk van onderwijs, die met dat vreselijke hoedje en zijn onderwijsvernieuwingen. De minister die studenten op de PABO laat zitten die nog geen normaal Nederlands wooord kunnen spellen. De minister die niets van onderwijs afweet, maar des te meer van zichzelf. Hij is een narcist. Zo verliefd op zijn eigen spiegelbeeld in het water dat hij verdrinkt wanneer hij zichzelf wil kussen. Zo´n man. Ik zweer het je, zo´n man zou best weleens het werkwoord swaffelen als eerste geprobeerd kunnen hebben en het daarna tot officieel werkwoord verklaard. Het OnzeVader -gebed- moet aan elkaar maar met twee hoofdletters. De Lieve-Vrouwekerk moet ook met hoofdletters maar, wel met tussenliggendstreepje en zonder tussen N. Is er maar 1 Lieve/Vrouuwekerk op de wereld dan. Wat een inconsequentie in de spellingsregels.
Nou ja. Ik heb liggen zweten in bed, terwijl het buiten vroor en ik de verwarming al lager had gezet. Zo´n moeilijk dictee hadden wij nog nooit gehad. Maar ik vond het wel weer zo leuk, met Philip Freriks in de ridderzaal en al die prominenten. De winnaar van de gewone deelnemers die eerst door de voorrondes van de jury van de Volkskrant en De Standaard moesten, was wederom een Belg en ook hij had 8 fouten.
Hoeveel ik er had. Dat blijft geheim.
Nou het downloaden lukt niet, dus de tekst staat op de volgende blog Hartenpijn genaamd. Speciaal voor jullie heb ik het dictee overgeschreven en daarna overgetypt. Overigens. Als in mijn teksten een vraagteken of een leesteken weglaat, komt dat omdat mijn toetsenbord niet congigureert met de compu. Als in Hartenpunt ergens een dubbele punt boven een letter moet staan, zet ik achter het woord gewoon een 1. Dan weet je o ja e met dubbele punt er boven.
liefs,

Assepoester

Geen opmerkingen: